UKRAYNA OTURUM İZNİ VE UKRAYNA VATANDAŞLIĞI

   Yazılı veya sözlü ortamda her zaman belirttiğim gibi Türk vatandaşlarının Ukrayna’da rahat, huzurlu olabilmeleri ve iş hayatlarında sorun yaşamak istemiyorlarsa ilk yapacakları şey, düzgün, güvenilir ve işinin ehli Ukraynalı bir Avukat bulmalarının zorunlu olduğunu ifade etmekteyim.

   Ukrayna  oturma süreli verildiği tarihten itibaren 5 yıl dolduktan sonra her Türk vatandaşı, Ukrayna’da vatandaş olma hakkını elde etmiş olur. Ancak her yılının 180 gün içinde, 90 günden fazla Ukrayna’nın dışında başka ülkede kalmaması gerekmektedir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti çifte vatandaşlığı nazar-ı itibara alırken, Ukrayna devleti çifte vatandaşlık başvurusunu kabul etmemektedir. 2013 yılında Ukrayna Parlamentosuna çifte vatandaşlık kanunu hakkında yasal düzenlemeler yapılmak üzere taslak hazırlanmış, Ukrayna’da o dönemde gelişen olaylar nedeniyle çifte vatandaşlık kanunu hayata geçirilenemiştir.

     Türk vatandaşlarının, Ukraynalı bir bayanla evlendikten 2 yıl sonra, Ukrayna’da vatandaş olma ve Ukrayna  oturmasüresiz alma hakkına sahip olurlar.

    Son yıllarda Ukrayna vatandaşlığına geçen hatırı sayılır sayıda Türk vatandaşları vardır. Ukrayna çifte vatandaşlığı kabul etmese de bazı yollardan bu işlerin çözüldüğü iddia edilmektedir.

   İşlemler tamamladıktan,  Ukrayna oturma izni aldıktan sonra bazı problemler yaşamaktadır. Türk vatandaşları işlerinin biraz daha ucuza maletmelerini düşünerek işlerini bazı ehliyeti olmayan kişilere yaptıranlar vardır. Aradan bir süre geçtikten sonra genellikle kayıt oldukları adreslerde problemler çıkmaktadır. Genelikle adresler sahte çıkmaktadır. Dolayısiyle bu durum Ukrayna kanunlarına göre ‘’deport’’ sebebidir. Ukrayna’da 50 metre kare, 2 odalı bir evde 1000-1500 kişi aynı evde oturan kişilerin var olduğu Ukrayna yetkilileri tarafından tespit edilerek, sahte Ukrayna Oturma İzni olanlara yasal işlem yapılmıştır. Yani 1500 kişi aynı evde adrese kayıtlıdır. Maalesef bu durumda Ukrayna yetkilileri işlem başlatarak, içlerinde 50-60 Türk vatandaşının bulunduğu bilgisi bizlere ulaşmıştır.   Bu durum karşısında pasaportuna ‘’deport’’ mührü vurulan Türk vatandaşları için Ukrayna yasaları çerçevesinde mahkeme yolunu tercih ediyoruz. Türk vatandaşları İnterpol veya benzeri kuruluşlar tarafından aranmıyor iseler, bu durumlarda olan Türkleri Ukrayna’dan ‘’deport’’ ettirmeyerek mahkeme yolu ile 100% yüz işlerini çözüme kavuşturuyoruz. Gerçekten Ukrayna’da Oturma izni almak ciddiyet işidir.