2023 YILINDA UKRAYNA’DA YABANCI YATIRIMCILARA SÜRESİZ OTURMA İZNİ ALINMASI

Ukrayna’ya yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşlarının, Ukrayna’da ilk yapacakları şey, Ukrayna’lı iyi bir Avukat bulmaları ve onun görüşleri doğrultusunda hareket etmeleridir. Böyle yaparsanız Ukrayna’da kesinlikle sorun yaşamazsınız. Kafanız ağrıma, strese girmezsiniz. Problemlerinizin çözümü noktasında rahatlarsınız.

     Ukrayna’da yatırım yapacak olan Türk vatandaşlarının, süresiz oturum almalarının en kestirme yolu, 100 Bin Amerikan Dolarını Ukrayna Ekonomisine banka yolu ile kazandırmaları gerekmektedir. Bu şekilde olduğunda en kısa sürede Ukrayna süresiz oturma izni alınmaktadır.

     Ukrayna süresiz oturum izni almanın bir başka yolu ise, Türkiye’den 100 bin Amerikan Dolarının, mal bedeli olan ürünün Ukrayna Ekonomisine kazandırılarak olmaktadır. Bu konu çok ciddidir. Ciddi prodesürlerin hazırlanması gerekmektedir. İşini iyi yapan Ukrayna’lı bir Avukat olmadığı sürece bu işleri yapmak neredeyse imkansızdır. Kiev merkezli Avukatlık şirketim Ukrayna oturma izni sorunsuz almaktadır ve bu konuda çok deneyimlidir. Hiç bir sorun yaşamadan Türk müşterilerimizin işlerini çözüme kavuşturduk. Yine tekrar ediyorum, tavsiyem şu!!!! Kesinlikle iyi bir Ukrayna’lı Avukatla bu işlere girsinler. Arzuhalcilerle, bu işlere girmesinler. Sonra inanın üzülen sizler olursunuz!!! Ukrayna oturma izni almak ciddi bir iştir.

     Ukrayna’da yabancı yatırımcılar için hazırlanan Sermaye Kanunun da, Ukrayna’da yabancı sermaye ye ilişkin kanuni düzenlemeler 19.03.1996 tarihinde yapılmıştır. Ukrayna’da ”yabancı yatırım” Türk yatırımcı tarafından para kazanmak veya sosyal amaçlı olarak, Ukrayna kanunları çerçevesinde yapılan çeşitli şekillerde ifade edilmektedir. Bu doğrultuda şirket ana sermayesinin en az %10 oranında yabancı yatırımcı kimliğine sahip bir Ukrayna firması da yabancı sermayeli şirket durumunu kazanmış olur.

     Ukrayna’da yabancı sermaye kanununda yapılacak olası değişikliklere karşı Türk yatırımcılar 10 yıllık bir süre için koruma altına alınmıştır.

     Türk yatırımcıların, Ukrayna’da bazı işlemler neticesinde, kayıp olan karları veya manevi zararlarının karşılanması ile ilgili olarak ödeme talep etme hakları mevcuttur.

     Türk vatandaşlarının, Ukrayna’da yatırımlarına son vermeleri durumunda, elde ettikleri tüm geliri ve yatırımlarını, söz konusu yatırımın sona erdikten 6 (altı) ay içinde ihraç vergilerini ödemeksizin Ukrayna dışına çıkabilirler.

     Ukrayna’da yabancı yatırım ile ilgili bir problem çıktığında, farklı çözüm yolları bulunmaktadır. Ancak; yabancı sermaye kanunu uyarınca, yabancı yatırımcı ile Ukrayna Devleti arasında olası bir anlaşmazlık olur ise, Uluslar arası anlaşmaların aksine bir hüküm bulunmadıkça, Ukrayna Devleti Mahkemelerinde görülmesi uygun bulunmuştur. Sorunların çözümü noktasında, Uluslar arası  Ticari Mahkeme Ukrayna’da faaliyettedir. Sözün özü; Ukrayna oturma izni almak hassas ve ciddi bir iştir.