Ukrayna’da Vize Çeşitleri ve Kalma Süreleri

Ukrayna’da yabancılara üç çeşit vize verilmektedir.

  1) B vizesi,

  2) C vizesi,

  3) D vizesi.

    B vizesi (transit vize) Uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı yapılırken Ukrayna’da topraklarında transit geçişinin yapılması durumunda yabancı uyruklu vatandaşlara ve vatandaşlığı olmayan şahıslara verilmektedir…Ukrayna üzerinde diğer ülkelere yolculuk yapacak şöförler için transit vizesi tek giriş, çift giriş, çok giriş-çıkışlı olarak verilebilir. Fakat transit vize ile Ukrayna topraklarında bulunma süresi 5 gündür. B vize için Ukrayna’da oturum izni verilmemektedir.

      C vizesi, (kısa süreli vize) söz konusu vize tipi Türk vatandaşlara Ukrayna’daki kalma süresinin 180 gün içinde azami 90 gün olması durumunda verilmektedir. İş bu vize 6 aylık dönem için veya evraklarda yer alan ve bu tür vizenin verilmesi için temel oluşturan evraklarda bilirtilmiş olan belirli bir süre için (ancak 5 yıllık) sürece aşmamak kaydıyla) tek giriş, çift giriş, çok giriş ve çıkışlı olarak verilmektedir.

         Ukrayna’da oturum Türk vatandaşları almak için C vize uygun değil. Türk vatandaşlarına C vize almaya hiç gerek yok. Boşu-boşuna masraf yapmayın. Bu vize ile 180 gün 90 gün fazla kalamazsınız. Yani vizesiz da aynı. Fazla kalmak için Ukrayna’da oturum almak gerekiyor.

     D vize (uzun süreli vize). Uzun süreli vizeler, 90 günü aşacak süre içeresinde topraklarınada bulunma veya oturma hakkı tanıyan evrakların düzenlemesi için Ukrayna’ya giriş yapmak amacıyla Türk vatandaşlara verilir. Uzun süreli vize, 45 günlük tek girişli olarak verilir. Bu vize süreli veya süresiz Ukrayna’da oturum alacaklara gereklidir.

      Bulunulan vize talebine red cevabı alındığında vize ücreti, vize başvuru formu ile Konsolosluk şubesine vize işlemlerinin yapılması için verilen belgeler kati süretle iade edilmez.

    Türk vatandaşlarına red cevabının gelmesi durumunda bunun sebebi konusunda öngörüldüğü şekilde yazılı olarak bilgilendirilmesi gerekliliği ortaya konulmuştur. Aynı zamanda red cevabı alan vatandaşlar, bu konu ile ilgili şahsi düşünceleri içeren temyiz mektubu hazırlayıp vize talebinin görüşüldüğü yetkili organın başkanına müracaat edebilir ve vize başvurulanın yeniden değerlendirilme talebinde bulunabilirler.

  Bu gibi durumlarda Avukatlık şirketimiz Ukrayna’da oturum izni için her türlü sorunu çözümleme noktasında Türk müşterelerine yardımcı olmaktadır.